Föreningens stadgar
Stadgar för RadioLUR – Växjö studentradio
Antagna på årsmöte 2024-02-05
§1 Namn och syfte
Föreningens namn är RadioLUR – Växjö studentradio.
RadioLUR är en ideell, religiöst och partipolitiskt obunden förening för studerande vid Linnéuniversitetet i Växjö. Föreningens syfte är att producera och sända webbradio och podcasts för Linnéuniversitetet i Växjös studenter.
§2 Form
Föreningens verksamhetsår omfattar tiden 1 februari – 31 januari, och räkenskapsåret omfattar tiden 1 januari – 31 december.
Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör tillsammans. Om någon av dessa poster är vakanta faller ansvaret på vice ordförande. Styrelsen kan utse andra firmatecknare.
Föreningen är ansluten till Studentradion Sverige – SRS.
§3 Medlemskap
Det finns två typer av medlemskap i föreningen: stödmedlem och sändande medlem.
3.1 Stödmedlem
Stödmedlem har inte rätt att producera radio eller podcasts. För att bli stödmedlem behöver man inte vara eller ha varit student. Stödmedlemskap är kostnadsfritt. Stödmedlemskapet är giltigt fram till sista datumet det aktuella året (dvs. fram till XXXX-12-31). Stödmedlemskap måste därför förnyas årligen.
3.2 Sändande medlem
Sändande medlem i föreningen kan nuvarande och tidigare studenter vid Linnéuniversitetet bli genom att registrera sitt medlemskap och betala den medlemsavgift som bestäms av årsmötet.
Sändande medlem har rätt att producera och sända radio samt att producera podcasts. Sändande medlem ska uppfylla de utbildningskrav som styrelsen bestämt för att få sända radio och producera podcasts. Enskild sändande medlem ansvarar för att program sänds på den programtid som medlemmen åtagit sig.
3.3 Sändande förening
Sändande förening kan utse föreningsmedlemmar som har rätt att producera och sända radio och podcasts i föreningssyfte. Varje förening skall ha två kontaktpersoner som ansvarar för sändningarna samt upprätthåller kommunikationen med RadioLUR. Dessa kontaktpersoner måste vara registrerade stödmedlemmar. Det är kontaktpersonernas ansvar att utse vilka föreningsmedlemmar som har rätt att producera och sända radio och podcasts.
Sändande förening skall uppfylla samma utbildningskrav som sändande medlem. Avgiften för sändande förening regleras i ett separat avtal.
§4 Mandatperiod
Mandatperiod för alla förtroendeuppdrag i föreningen är tiden mellan två ordinarie
årsmöten.
§5 Styrelsen
Styrelsen utses på årsmötet. Styrelsen är föreningens beredande och högst beslutande organ mellan årsmötena.
5.1 Styrelsens sammansättning
Styrelsen skall bestå av minst fyra och högst tio ledamöter. Ordförande, vice ordförande, sekreterare och kassör skall alltid ingå i styrelsen.
För att kunna väljas till RadioLURs styrelse skall man uppfylla följande krav:
1) Vara nuvarande eller tidigare student på Linnéuniversitetet i Växjö, med undantag för ordförandeposten, som måste besittas av någon som är aktivt studerande vid Linnéuniversitetet i Växjö.
2) Vara registrerad stödmedlem.
3) Ej vara styrelsemedlem i studentkåren.
5.2 Styrelsens ansvar
Styrelsen planerar och ansvarar för föreningens verksamhet och beslutar vad som
får produceras och sändas av RadioLUR. Ordförande är ansvarig utgivare för samtliga program som produceras och sänds av RadioLUR. Ansvarig utgivare har rätt att stänga av sändande medlem eller sändande förening i upp till 14 dagar utan styrelsebeslut därom.
Styrelsen ansvarar för utlysande och genomförande av årsmöte samt att lämna verksamhetsberättelse och ekonomisk berättelse till årsmötet. Styrelsen ansvarar också för slutande av avtal med externa aktörer.
5.3 Möte och beslutsmässighet
Styrelsen sammanträder på kallelse av ordförande eller om minst hälften av ledamöterna så begär. Styrelsen är beslutsmässig när minst hälften av ledamöterna, varav en ska vara ordförande eller vice ordförande, är närvarande. Vid lika röstantal i omröstningar har ordförande utslagsröst, förutom vid frågor rörande föreningens ekonomi då kassören har utslagsröst.
§6 Revisorer
Den ekonomiska revisorn ska granska föreningens räkenskaper för det gångna räkenskapsåret. Den ekonomiska revisorn ska lämna en revisionsberättelse till styrelsen senast en vecka innan årsmötet. För att vara ekonomisk revisor behöver man inte vara student på Linnéuniversitet i Växjö. Den ekonomiska revisorn ska inte vara en del av föreningen.
Utöver en ekonomisk revisor kan årsmötet också besluta att välja en verksamhetsrevisor. Verksamhetsrevisorn granskar att styrelsen följer föreningens stadgar och årsmötets beslut. Verksamhetsrevisorn ska lämna en revisionsberättelse till styrelsen senast en vecka innan årsmötet. Verksamhetsrevisorn kan vara en medlem i föreningen.
§7 Valberedning
Valberedningen skall bestå av en till tre personer. Valberedningen kan bestå av styrelsemedlemmar. Det är valberedningens uppdrag att ta fram förslag på styrelse, revisor och valberedning för det kommande verksamhetsåret. Valberedningen ska lämna sitt förslag till styrelsen senast en vecka innan årsmötet.
§8 Årsmöte
Årsmötet utgör föreningens högsta beslutande organ.
8.1 Kallelse och mötestider
Föreningens ordinarie årsmöte äger rum under februari månad. Kallelse till årsmötet skall skickas ut av styrelsen senast 5 veckor innan mötet. Kallelsen skall ske på ett sådant sätt att samtliga medlemmar kan ta del av den.
8.2 Ärenden
På årsmötet skall följande ärenden behandlas:
• Val av mötesordförande
• Val av mötessekreterare
• Val av två justerare
• Mötets stadgeenliga utlysande
• Upprättande av röstlängd
• Godkännande av dagordning
• Behandling av motioner och propositioner
• Fastställande av verksamhetsberättelse och ekonomisk berättelse
• Fastställande av revisionsberättelse
• Beslut om ansvarsfrihet
• Val av ordförande
• Val av vice ordförande
• Val av kassör
• Val av sekreterare
• Val av ledamöter
• Val av ekonomisk revisor
• Val av valberedning
• Beslut om huruvida sittande styrelse skall ha mandat att tillsätta vakanta styrelseposter eller förtroendeposter vid ordinarie styrelsemöte
• Beslut om medlemsavgift
8.3 Beslutsordning på årsmötet
Samtliga som är registrerade stödmedlemmar vid årsmötets utlysande och/eller genomförande har närvaro-, yttrande-, förslags- och rösträtt. Varje medlem har en röst. Styrelsen har närvaro-, yttrande-, förslags- och rösträtt. Styrelsen har inte rösträtt i frågor som rör dess ansvarsfrihet. Röstning får inte ske genom ombud. Omröstning sker öppet om ingen närvarande begärt annat.
8.4 Beslutsmässighet
För beslutsmässighet krävs att minst fem röstberättigade personer är närvarande på årsmötet varav minst tre inte tillhör styrelsen.
8.5 Motionsrätt
Samtliga medlemmar har rätt att lämna motioner. Motioner skall vara styrelsen tillhanda senast 2 veckor innan årsmötet.
§9 Extrainsatt årsmöte
Extrainsatt årsmöte skall ske när styrelsen begär det. Kallelse till extrainsatt årsmöte skickas ut av styrelsen senast en vecka innan mötet. Kallelse skall ske på ett sådant sätt att samtliga medlemmar kan ta del av den.
§10 Ändring av stadgar
För att ändra dessa stadgar krävs majoritetsbeslut på ett ordinarie årsmöte.
§11 Upplösning
Beslut om upplösning av föreningen skall fattas på två på varandra följande årsmöten. Minst
ett av dessa möten skall vara ett ordinarie årsmöte. Vid upplösning skall föreningens tillgångar förvaltas av studentkåren till dess en ny förening med samma eller liknande syfte bildas. Föreningens tillgångar får inte på något sätt tillfalla föreningens styrelse eller medlemmar.